Rekstok

Jaren geleden lag ik met stekende rugpijn op bed. Het was er ingeschoten tijdens een snookerwedstrijd. Ik kon niet zitten, niet staan, zelfs niet normaal plat liggen. In een boemeranghouding lag ik tegen de kussens aan. Het duurde al enkele dagen, en het werd niet beter. In een vlaag van verstandsverbijstering (of brille) ben ik op een goed moment op mijn handen tegen de slaapkamerdeur gaan staan. Een pijnlijke operatie, waarbij alleen al uit bed komen en op de grond gaan zitten dik tien minuten duurde.
Maar op het moment dat ik daadwerkelijk op m'n kop stond, trok mijn ruggegraat recht. Ik hoorde en voelde letterlijk de wervels op hun plek klikken. Het gewicht van mijn hoofd dat naar beneden bungelde, en het wegnemen van de spanning op mijn rug, gaf de wervels genoeg ruimte om zich te bevrijden. De zenuwen kwamen vrij, de spieren ontspanden.
Ik ging weer op mijn voeten staan en de pijn was helemaal weg. Vertrokken als een dief in de nacht.

Zo blij als een kind ben ik weer aan het werk gegaan, en in de loop der weken kwam ik tot de dommige conclusie dat ik iets unieks op het spoor was. Aan iedereen die het maar wilde horen, zeker mensen met rugklachten, vertelde ik dat ze eens moesten proberen op hun handen te gaan staan. Hoewel ik verwacht de rest van mijn leven fit genoeg te blijven om op mijn handen te kunnen staan, zodat ik op mijn sterfdag nog die radslag maak om iedereen zich het apezuur te laten schrikken, zijn sommigen daar fysiek niet toe in staat. Hen heb ik geholpen met de handstand, en bij iedereen had het meer of minder resultaat. Een vriendin met een soort hernia is genezen nadat ik haar deze tip gaf, en dus is ze maar meteen yoga-instructrice geworden. Handstand overslag.

Maar natuurlijk was het niet enkel en als eerste door mij bedacht.
Toen ik steeds meer historische geneeskunde ging bestuderen, voornamelijk en vooral de Aziatische, kwam ik een heel hoofdstuk tegen waaruit bleek dat de Chinezen al millenialang hun ruggen verzorgen door te gaan hangen. Zowel op z'n kop als aan hun handen.
Hangen is goed voor een zoogdier als de mens, waarbij het skelet het lichaam omhoog houdt. Niet alleen om de botjes terug te krijgen op de juiste plekken, maar het is ook uitermate handig om de mogelijkheid te hebben om te kunnen hangen, want boven in de bomen hangt het lekkerste fruit. De Chinezen hebben er zelfs apparaten voor ontwikkeld, om ook zwaarlijvigen, ouden van dagen, en andere mensen met een minder gestel, de voordelen van het op de kop staan te laten kunnen ervaren.

Maar enfin, wat ik wilde zeggen: ik heb mezelf een rekstok gebouwd.
Want als Epke het niet kan, moet iemand anders het maar doen.

Reacties:

Er zijn 2 reacties:

Rene schreef op 29 Oct, 2016:

Doe jij eerst maar 'ns een flikflak.

Dion schreef op 16 Oct, 2016:

Hahaha, lachen.

Schrijf een reactie:

Naam of iets dergelijks:

Uw onverplichte emailadres:

Reactie:

Hoeveel is 5 maal 1?