Gewonnen stelling

Een altijd interessant vraagstuk in het schaken is: hoe win je een stelling waarin je gewonnen staat?

Vanavond speelde ik een leuke aanvalspartij tegen de vriendelijke Henny Goverde. Hoewel hij een bescheiden rating heeft en het aan mijn stand verplicht is het punt binnen te hengelen, kwam na zet 26 deze stelling op het bord:


Stand na 26. ..Kh8

Mijn witte stukken staan erg actief, en ik zou de partij ondertussen moeten beslissen. Het is echter niet zomaar duidelijk hoe nu verder te gaan. Zolang zwart De7-e6-e7-e6 enzovoorts blijft doen, komt wit er lastig doorheen.
Een bekend thema is een tweede front te openen. Dit zou dan op de damevleugel moeten gebeuren. Misschien met zetten als c3, maar ik laat mijn koningsstelling liever intact.
De kunst is om ten eerste geduld te hebben en ten tweede een verzwakking uit te lokken. Het aanknopingspunt van de witte stelling ligt bij het ongedekte paard op h5. Als zwart ..g6 moet spelen zijn de gevolgen van verzwakkingen dodelijk.
Op dat idee ben ik gaan spelen en het lukte prima.
Na maar liefst 13 zetten was dit de stelling:


Stand na 39. ..De7


Het leuke aan de stelling, en tevens een voorbeeld van de schoonheid van het schaken is dat de getoonde positie maar drie wijzigingen kent ten opzichte van de eerdere stelling. En dat na 13 zetten!

De veranderingen zijn g7-g6, a2-a3 en Kh8-h7.
Exact de bedoeling van het winstplan.

40. f5!
Uit in alle varianten. 1-0.

Reacties:

Nog geen reacties.

Schrijf een reactie:

Naam of iets dergelijks:

Uw onverplichte emailadres:

Reactie:

Hoeveel is 7 plus 1?



Schaken | Partijbesprekingen