100x100: raamsnuffelen

In de orde van de libellen zijn er twee onderordes: de juffers en de Epiprocta. De woordbeelden zijn rijk en ook zo divers dat ik geen voorkeur heb.

In de loop der jaren heb ik zowel veel juffers als Epiproctae gezien, maar het verschil vond ik altijd lastig te bepalen.

Na vliegjes, mugjes, en andere gevleugelde onbestemde, had ik 's anderendaags de primeur van de libelle aan de binnenkant van het raam.

Een prachtig exemplaar, blauw met zwart, als een kort mikadostokje. Hij leek niet in paniek, maar snuffelde het raam langs om een weg naar buiten te vinden.

Vanzelfsprekend heb ik hem gered, en met zachte hand naar de tuin gedirigeerd.

Ter ontwikkeling van mezelf, en nu tevens de lezer dezes, ben ik enige tijd aan het zoeken geweest naar de naam van dit specimen.

Wist je dat binnen de libellenfamilie van de glazenmakers, zowel de blauwe glazenmaker, de glassnijder, de paardenbijter en de zadellibel voorkomen?

De in vrijheid gestelde juffer waarover ik nu schrijf heet echter de watersnuffel. Gelukkig maar. Als het de glassnijder was geweest had ik mijn raam moeten vervangen.

Reacties:

Er zijn 2 reacties:

Yo schreef op 1 Aug, 2021:

En je hebt klussen zat!

Daan schreef op 28 Jul, 2021:

Watersnuffel is mijn nieuwe koosnaampje!

Schrijf een reactie:

Naam of iets dergelijks:

Uw onverplichte emailadres:

Reactie:

Hoeveel is 7 plus 3?